Een Nederlandse startup heeft een algoritme ontwikkeld dat op uiterlijke kenmerken kleding kan vergelijken en zo de laagste prijs bij diverse webwinkels zoekt.

Dat laten de oprichters van Fashionvergelijker.nl donderdag aan NU.nl weten. De website is afkomstig van de gelijknamige startup die zijn algoritme in samenwerking met de universiteit Twente heeft ontwikkeld.

Volgens de initiatiefnemers werkt de modebranche slechts mondjesmaat met duidelijke artikelnummers waardoor het vergelijken van kleding een stuk moeilijker is dan het vergelijken van bijvoorbeeld elektronica.

Bij sommige webwinkels zijn echter wel artikel- of typenummers te vinden. "Het gebruik van deze nummers is niet consistent", laat het bedrijf in een reactie weten. "De ene webshop gebruikt ze wel en de ander niet. Het gebeurt bij een gering aantal producten en een gering aantal merken. Als je op het nummer vergelijkt loop je veel webshops mis."

Algoritme

Fashionvergelijker.nl kijkt daarom met een slim algoritme naar uiterlijke kenmerken van kleding en weet zo welk kledingstuk waar allemaal te koop is. Via de site kunnen bezoekers bijvoorbeeld een spijkerbroek opzoeken en zien bij welke webwinkel deze broek het goedkoopst is. Bij diverse producten is overigens slechts één prijs beschikbaar.

Het bedrijf speurt in totaal 176 webwinkels zoals V&D, Zalando, Wehkamp en Hunkemöller af. Ook veel kleine webwinkels worden geïndexeerd. Volgens de makers zijn er ruim 700.000 producten te vergelijken.

Bezoekers van Fashionvergelijker.nl kunnen ook een prijsalarm instellen zodat ze een melding ontvangen als het product een voor hen acceptabele prijs bereikt.