De Amsterdamse startup Wizenoze, die een zoekmachine voor kinderen ontwikkelt, heeft een investering van 1,75 miljoen euro gekregen.

Het geld is afkomstig van het Ministerie van Economische Zaken en twee particuliere investeerders.

Wizenoze maakt een zoekmachine die kinderen tot vijftien jaar helpt bij het vinden van relevante en leeftijdsspecifieke informatie.

De startup helpt kinderen om hun zoekvragen te formuleren. Ook krijgen ze resultaten die bij hun leeftijd passen, zo zal een kind van zes jaar bijvoorbeeld meer plaatjes te zien krijgen dan een kind van twaalf.

Omdat er nog weinig informatie op internet is te vinden die geschikt is voor kinderen, ontwikkelt Wizenoze tegelijkertijd een systeem om teksten voor volwassenen semi-automatisch om te zetten naar teksten voor kinderen. Redacteuren en auteurs kunnen hier gebruik van maken.

Onder meer de Steve Jobs scholen, opgericht door Maurice de Hond, hebben al aangekondigd de zoekmachine te gaan gebruiken.

Meer dan 78 procent van de Nederlandse kinderen tussen de twee en zes jaar maakt gebruik van internet. Boven de acht jaar zijn vrijwel alle kinderen online.