Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit werken aan een systeem dat het mogelijk maakt om energiezuinige apparaten op te laden met wifi-signalen.

Met 'Powifi', zoals de wetenschappers van de University of Washington hun techniek noemen, is het bijvoorbeeld mogelijk om temperatuursensors of andere kleine elektronische apparaten van stroom te voorzien. De techniek is gedemonstreerd op de Emtech Digital-conferentie van de technische universiteit MIT.

Powifi maakt extra wifi-verkeer aan op verschillende kanalen als een router daar niets op aan het uitzenden is. Op die manier wordt de hoeveelheid energie die de router uitzendt altijd kunstmatig hoog gehouden, schrijven de onderzoekers in een paper over hun idee.

Het systeem zou kunnen werken met bestaande hardware, omdat binnen de wifi-standaard wordt gewerkt. Ook bestaande apparaten zouden met een speciale USB-dongel die de wifi-energie opvangt kunnen worden opgeladen.

Fitnesstracker

Om dat te demonstreren plaatsen de onderzoekers een Jawbone Up24, een kleine fitnessarmband, op een afstand van ongeveer 5 centimeter van de Powifi-router. In 2,5 uur ging de accu van leeg naar 41 procent vol.

Het systeem kan niet erg snel energie leveren en lijkt dus niet erg geschikt om bijvoorbeeld smartphones mee op te laden. Maar de onderzoekers wisten wel een temperatuursensor constant van stroom te voorzien en konden een batterijloze camera op zo'n 5 meter van de router elke 35 minuten een foto laten maken.

De wifi-technologie werkt het best als apparaten die moeten worden opgeladen dicht bij de router worden geplaatst. Bij een afstand van minder dan 1,5 meter kan een stuk meer energie worden afgeleverd, al deed de temperatuursensor het ook nog op een afstand van ruim 8 meter.

Internetkwaliteit

Het Powifi-systeem heeft geen invloed op de kwaliteit van het wifi-internet, stellen de onderzoekers. Er wordt alleen een extra energiesignaal uitgestuurd als op een bepaald wifi-kanaal geen internetverkeer wordt verstuurd. 

Als dat wel het geval is, kan alsnog de energie uit de internetsignalen worden opgevangen. Tijdens een praktijktest in zes huishoudens ondervonden de inwoners geen negatieve effecten op de internetkwaliteit, aldus de wetenschappers.

"We hebben al een enorme wifi-infrastructuur", zegt onderzoeker Vamsi Talla tegen Popular Science. "Als we de bestaande infrastructuur ook voor stroomlevering kunnen gebruiken, dan kan draadloze energievoorziening werkelijkheid worden in huizen en kantoren."