Facebook laat gebruikers steeds meer video's zien, en bereikt inmiddels dagelijks evenveel kijkers als het tot voor kort veel grotere Youtube.

Dat stelt het sociale netwerk althans in een uitgebreid artikel van zakenblad Fortune.

Lange tijd werden vooral video's van Youtube en andere sites gedeeld via Facebook, maar sinds kort moedigt de site zijn gebruikers - waaronder ook veel media en bedrijven - aan om video's direct naar Facebook te uploaden.

Die video's worden in de nieuwsfeed automatisch afgespeeld. Per dag levert dat inmiddels 4 miljard videostreams op, vier keer zo veel als een jaar eerder en evenveel als de laatste schatting die bekend is over Youtube. Facebook telt elke video die minstens 3 seconden wordt bekeken mee.

Youtube zegt vooral de tijd dat video's bekeken worden belangrijk te vinden, en stelt dat gebruikers "honderden miljoenen uren" aan video's per dag kijken. Zulke cijfers over het aantal kijkuren geeft Facebook niet vrij.

Prioriteit

Duidelijk is dat Facebook zelf zijn algoritmes zo heeft ingesteld dat video's een hoge prioriteit krijgen in de nieuwsfeed. Als een pagina een video plaatst wordt deze volgens het bedrijf bij zo'n 35 procent van alle volgers in de tijdlijn gezet. Bij foto's is dat slechts bij 14 procent het geval en bij tekst bij 4 procent van de volgers.

Suzie Reider, hoofd van de advertentieverkoop bij Youtube, zegt zich geen grote zorgen te maken over de concurrentie: "Gebruikers weten dat het hart en de ziel van Youtube vanaf het begin bij video ligt, en dat het tot het eind video zal zijn."

Desalniettemin lijkt moederbedrijf Google nog niet te kunnen profiteren van de grote videosite. Volgens een recent bericht heeft Youtube wel een jaaromzet van zo'n 4 miljard dollar (3,5 miljard euro), maar wordt er geen winst gemaakt.