Google heeft de startup Lumedyne Technologies overgenomen, een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van nauwkeurige sensoren voor versnellingsmeters. 

Dat melden anonieme bronnen tegenover Xconomy. Een presentatie waarin de prestaties van de sensoren werden getoond zou indruk hebben gemaakt op Google.

Volgens een van de bronnen heeft Google de startup in november al overgenomen. Het overnamebedrag zou zijn vastgesteld op 85 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 76 miljoen euro.

Lumedyne heeft allerlei verschillende sensoren ontwikkeld. Eén daarvan kan bijvoorbeeld olie en gas opsporen onder de aardoppervlakte.

Google wil de bewegingssensoren vermoedelijk gebruiken in smartphones en robots.  In smartphones worden versnellingsmeters al gebruikt voor het registreren wanneer er met de smartphone geschud wordt, of om stappen te tellen.

Volgens een van de bronnen worden de sensoren misschien ook ingezet voor navigatie. De nieuwe sensoren van Lumedyne moeten nauwkeurige navigatie in gebouwen mogelijk maken, zelfs als er geen gps-bereik is.

Google heeft de overname echter niet openbaar gemaakt en wilde niet op het nieuws reageren.