Google wil zijn medische onderzoek naar de gezonde mens dit jaar gaan uitbreiden door meer mensen tot het onderzoek toe te laten. 

Dat laat het bedrijf weten aan Techcrunch.

Google maakte in juli 2014 bekend medische gegevens te gaan verzamelen om de gezonde mens in kaart te brengen. Op die manier wil de zoekgigant ontdekken wanneer mensen af gaan wijken van deze standaard om vervolgens ziektes te voorkomen in plaats van te genezen.

Momenteel wordt met een kleine testgroep van 175 mensen gewerkt in samenwerking met de Duke University en Stanford University. Later dit jaar wil Google de test echter flink gaan uitbreiden.

Dat betekent dat geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor de studie en dat ook andere instituten betrokken kunnen raken bij het project. Google wil met de zogeheten Baseline Study een bijdrage leveren aan de wetenschap en benadrukt dat dit los staat van alle andere projecten van het bedrijf.

Apps

Techcrunch ontdekte dat er al speciale apps voor iOS en Android en een Chrome-extensie beschikbaar zijn om medische gegevens te verzamelen. Deze apps werken echter alleen met speciale apparatuur gebruikt bij de testgroep.

De apps maken mogelijk deel uit van de bredere uitrol van het onderzoek later dit jaar. Google wil medische gegevens uiteindelijk gaan verzamelen met wearables, zoals slimme lenzen, die consumenten mee kunnen nemen en thuis kunnen gebruiken.

Apple

Het onderzoek van Google is totaal anders dan Researchkit van Apple. Het bedrijf lanceerde deze iOS-app eerder dit jaar. Onderzoeksinstellingen kunnen via de app en sensoren van smartphones medische gegevens zoals hartslag en data over Parkinson verzamelen.

Google kijkt bijvoorbeeld naar het dna en bepaalde niveaus in urine, bloed, speeksel en tranen. Bovendien zoekt het bedrijf dus niet naar data over ziektes, maar juist naar gegevens over gezonde mensen.