Het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben dinsdagavond geen akkoord kunnen sluiten over de Europese hervormingen die een einde moeten maken aan de zogenoemde roamingkosten.

"De nieuwe voorstellen van de Raad werden afgewezen door alle politieke groepen die aanwezig waren", aldus de Deense europarlementerariër Jens Rohde, die deel uitmaakt van de liberale fractie in het Europees Parlement, tegenover Politico. De onderhandelingen zullen later worden vervolgd.

Het telecompakket, afkomstig uit de koker van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), werd in 2014 goedgekeurd door het Europees Parlement. Goedkeuring van de Europese Raad (de 28 lidstaten) heeft het pakket nog altijd niet.

Het voorstel zou er onder meer voor zorgen dat er een einde komt aan de hoge internet- en belkosten in andere Europese landen. Volgens het originele voorstel zou dat ingaan in 2015, maar de Raad wil dat dat pas in 2018 van kracht wordt. 

In de tussentijd zou er volgens het voorstel van de Raad wel een beperkte versie van het voorstel gelden, waarbij er in een jaar voor 100 MB voor de normale prijs in het buitenland zou kunnen worden gesurft en voor 50 minuten zou kunnen worden gebeld. Voor het Europees Parlement is dat niet goed genoeg. 

Netneutraliteit

Naast de roamingkosten behandelt het telecompakket ook een EU-brede vorm van netneutraliteit. Volledige netneutraliteit zorgt ervoor dat providers bepaalde diensten geen voorrang mogen geven, en ook geen extra geld mag worden gevraagd. In Nederland werd netneutraliteit al in 2013 bij wet vastgelegd.

Ook hier zijn de Europese lidstaten het niet eens met de Commissie en het Parlement. De meeste lidstaten willen een veel minder strenge vorm van netneutraliteit, waarin sommige diensten wel voorrang kunnen krijgen onder bepaalde voorwaarden. 

Eerder zei eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) al dat de voorstellen van de Raad niet ambitieus genoeg zijn. "Hun startpunt is veel minder dan ik gewild zou hebben", zei hij in maart. 

Vervolg

Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, laat weten zeer teleurgesteld te zijn: "De grote lidstaten met oude telecombedrijven stonden weer eens op de rem, ten koste van de Europese burger. Wij zullen het hier niet bij laten. Onze inzet blijft het afschaffen van roamingkosten en het borgen van een eerlijk internet."

Op 12 juni komt de telecomraad weer bijeen en zullen de lidstaten opnieuw aanschuiven voor een overleg.