De Amerikaanse Senaat is dinsdag met 67 tegen 32 stemmen akkoord gegaan met een aangepaste wet voor de binnenlandse veiligheid.

Inlichtingendiensten mogen vanaf nu niet meer willekeurig mensen afluisteren en telefoongegevens aftappen en bewaren. Om gegevens van telecombedrijven in te zien, moeten ze eerst toestemming hebben van de rechter.

President Barack Obama heeft dinsdagavond (lokale tijd) de zogeheten USA Freedom Act ondertekend.

Video: Obama tekent aangepaste spionagewet

Doordat de Senaat zondag niet tot overeenstemming over de aangepaste wet kwam, verliepen maandagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd) drie belangrijke spionageprogramma's die deel uitmaakten van de zogeheten Patriot Act-wetgeving.

De toenmalige president George Bush voerde die in na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. De Patriot Act maakte het de inlichtingendiensten mogelijk op grote schaal mensen af te luisteren. De Freedom Act komt ervoor in de plaats.

Klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe ver de mogelijkheden van de inlichtingendienst NSA reikten om mensen af te luisteren. Door de nieuwe wet kan de dienst mobiele en vaste telefoons blijven afluisteren, maar de gegevens worden niet meer bij de NSA, maar bij de telefoonmaatschappijen opgeslagen.