Een wereldwijd collectief van platenmaatschappijen heeft openlijk zijn steun uitgesproken om het topleveldomein .music onder te brengen bij het Cyprische investeringsbedrijf DotMusic Limited.

Dat doen zij middels een open brief aan ICANN, voluit The International Corporation for Assigned Names and Numbers. Die organisatie is verantwoordelijk voor het toekennen van zogeheten topleveldomeinnamen aan derden.

De brief is verstuurd en ondertekend door de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), die 1300 platenmaatschappijen in 63 landen vertegenwoordigt.

IFPI zegt er vertrouwen in te hebben dat DotMusic Limited de belangen van de muziekindustrie voorop zal stellen bij het verkopen van domeinen eindigend op.domein.

Evaluatie door ICANN

DotMusic Limited hoopt het beheer daarvan in handen te krijgen via een speciale evaluatieprocedure. Daarbij wordt door ICANN gekeken of er een sterke voorkeur is van een gemeenschap, in dit geval de muziekindustrie, voor een bepaalde beheerder. 

DotMusic Limited heeft goede hoop dat het die evaluatie met succes zal doorstaan. De vorige partij die zo'n aanvraag deed kwam echter niet door de keuring heen. 

Als het topleveldomein niet via deze procedure wordt toegekend, zal dat via een veiling gebeuren. Google en Amazon hebben reeds interesse getoond, samen met enkele bekende verkopers van domeinnamen.

De muziekindustrie vreest ervoor dat het .muziek-topleveldomein vervolgens ook in verkeerde handen valt, zoals beheerders van illegale downloadsites.