Google Nederland voegt actuele reisinformatie met betrekking tot het openbaar vervoer toe aan zijn kaartenapp Google Maps.

Dat maakt de Nederlandse tak van het bedrijf dinsdagochtend bekend.

Nederland is het eerste land ter wereld waar Google deze functionaliteit op landelijk niveau aanbiedt. Maps toont al sinds 2010 in Nederland informatie over bussen, treinen, trams en metro’s, maar die is gebaseerd op de vaste dienstregelingen en houdt geen rekening met eventueel ontstane verstoringen. Vanaf heden toont de Maps-app wel live vertraging of uitval. 

Landelijke dekking

Google belooft landelijke dekking voor deze actuele reisinformatie en alle vervoerders doen volgens het bedrijf mee. Ook werkt het bedrijf samen met 9292 en OpenOV, die op hun beurt weer informatie doorkrijgen van plaatselijk openbaar vervoer.

De verstrekte informatie wordt daarnaast opgenomen in Google Now-kaarten en is op die manier ook zichtbaar in de notificaties die de slimme assistent van het bedrijf geeft.

Volgens het bedrijf is Nederland bij uitstek geschikt voor deze functionaliteit vanwege het hoge percentage Nederlanders dat gebruikmaakt van openbaar vervoer. Tegenover NU.nl laat het bedrijf weten dat het initiatief ook vanuit de Nederlandse tak is gekomen, mede vanwege het relatief hoge aantal zoekopdrachten naar ov-informatie.