Apple zal begin volgende week een eigen streaming muziekdienst aankondigen die 10 dollar per maand gaat kosten. De grootste drie platenlabels zijn echter nog niet aan boord.

Dat meldt de Wall Street Journal dinsdag op basis van anonieme bronnen. De Amerikaanse zakenkrant heeft regelmatig voortijdig juiste informatie rond Apple-lanceringen in handen en wordt als dé bron voor Apple-geruchten gezien.

De eigen streamingdienst van Apple wordt al langer verwacht. Bronnen van de Wall Street Journal bevestigen de komst nu. De dienst zou op 8 juni tijdens Apples WWDC-conferentie worden onthuld.

Er komt niet zoals bij Spotify een gratis abonnement met advertenties. Alle gebruikers moeten 10 dollar per maand gaan betalen. Wel komt er mogelijk een gratis testperiode en kunnen platenlabels bepaalde nummers gratis aanbieden, om mensen over de streep te trekken.

Platenlabels

Opmerkelijk is dat de krant schrijft dat de grootste drie platenmaatschappijen, Universal Music, Sony Music en Warner Music, nog geen contract hebben getekend. De verwachting is wel dat dit nog gaat gebeuren, hoewel onduidelijk is of dat nog lukt voor 8 juni.

Het bedrijf zou momenteel nog onderhandelingen voeren en de aankondiging kan worden uitgesteld als de contracten niet op tijd rond zijn.

iTunes

Apple startte in 2003 met iTunes en wist als een van de eerste op grote schaal digitale downloads te verkopen. Het bedrijf is nu vrij laat met het betreden van de streamingmarkt, maar zou zich volgens de anonieme bronnen richten op het overhalen van de ruim 110 miljoen iTunes-klanten.

Gebruikers van iTunes die een cd van 10 dollar zouden willen kopen, krijgen in de toekomst mogelijk een melding met een aanbod om voor 10 dollar een maandabonnement op de streamingdienst te kopen. Bovendien zou de nieuwe dienst van Apple een agressieve marketingcampagne krijgen.

De gemiddelde iTunes-gebruiker geeft volgens schattingen zo’n 30 dollar per jaar uit. Met de nieuwe dienst moet dat dus 120 dollar per jaar gaan worden.

Nederland

De Wall Street Journal laat ook doorschemeren dat Apple zijn dienst internationaal wil lanceren. Of het aanbod ook direct naar Nederland komt, is nog onduidelijk.

De huidige radiodienst iTunes Radio van Apple is nog niet breed aangeslagen, maar zou met een aantal nieuwe bekende personen zoals artiesten en radio-dj’s nieuw leven in worden geblazen.

Deze radiodienst bestaat uit gecureerde kanalen die internationaal nieuwe klanten over de streep moeten trekken om een betaald abonnement te nemen. In de VS krijgt iTunes Radio concurrentie van digitale radiodienst Pandora. Die is in veel andere landen echter niet beschikbaar. iTunes Radio zal naar verwachting gratis te gebruiken zijn.

Beats

Medio vorig jaar nam Apple nog Beats Electronics over voor 3,2 miljard dollar. De grootste overname van het bedrijf was erop gericht de streamingtechnologie van Beats in handen te krijgen en de contacten van oprichters Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine.

De app waarmee de muziekdienst van Apple te gebruiken zal zijn, komt waarschijnlijk ook beschikbaar op Android. Doorgaans zijn Apple-diensten alleen voor iPhone-bezitters te gebruiken.