Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra betaalt aangesloten artiesten en componisten niet evenredig voor het gebruik van hun muziek door online diensten als Youtube en Spotify.

Dat vinden de Beroepsvereniging Componisten Multi-Media (BCMM) en de Vereniging voor Muziekauteurs, meldt de Volkskrant maandagavond.

De twee belangenorganisaties vertegenwoordigen samen een kleine tweeduizend Nederlandse muzikanten.

Zij zouden naar verhouding te weinig geld uitgekeerd krijgen in ruil voor dat hun muziek via deze platformen is te beluisteren. Buma/Stemra heeft hiervoor collectieve overeenkomsten lopen met onder meer Youtube, Spotify en iTunes. 

Dat geld zou echter niet op een evenredige manier terugvloeien naar individuele artiesten en componisten, waarvan vooral de minder bekende muzikanten de dupe zouden worden.

In een reactie laat Buma/Stemra weten dat zij periodiek een lijst ontvangt met alle nummers die op muziekdiensten zijn afgespeeld. Tijdens het matchen met de databank van die diensten kan het voorkomen dat een match niet naar voren komt, omdat bijvoorbeeld de uitgever of componist niet is aangesloten bij Buma/Stemra, of omdat de aangeleverde gegevens niet volledig of onjuist zijn.

In sommige gevallen staat het werk volgens de auteursrechtenorganisatie zelfs nog helemaal niet geregistreerd. Het geld wordt dan vastgehouden tot de auteurs en de uitgevers zijn gevonden.

Weinig inzicht

Tegenover de Volkskrant meldt voorzitter van BCMM Johan van der Voet dat de auteursorganisatie er niet in slaagt om de ontvangen vergoeding te verdelen. Bovendien zouden artiesten nauwelijks inzicht hebben in hoe het bedrag waar zij volgens Buma/Stemra recht op hebben tot stand is gekomen.

Volgens Buma/Stemra ligt dat probleem deels aan de online diensten, die in verhouding met de opbrengsten te weinig zouden betalen aan aan auteursrechtenorganisaties. Online gebruik van Nederlandse muziek leverde de organisatie vorig jaar negen miljoen euro op, via gebruik op radio, televisie en in de horeca kwam er 180 miljoen euro binnen.

Muzikanten die bij Buma/Stemra zijn aangesloten kunnen er sinds vorig jaar daarom voor kiezen om de auteursrechtenvergoeding voor online muziek zelf te regelen terwijl Buma/Stemra het gebruik door traditionele media regelt. Voor die tijd konden zij enkel voor een totaalpakket afnemen.