
Nederland steekt 135 miljoen euro in ontwikkeling kwantumcomputer
Maandagmiddag hebben ministers Kamp (Economische Zaken) en Bussemaker (Onderwijs) een convenant getekend dat de langetermijninvestering garandeert.
Vanaf 2016 krijgt Qutech een budget van ruim 13 miljoen euro per jaar, met geld van de TU Delft, TNO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en twee andere wetenschapsfinanciers.
Kwantumcomputers kunnen qua rekenkracht een grote sprong vooruit betekenen, omdat ze werken met zogenoemde 'qubits'. Die kunnen niet alleen een waarde van 0 of 1 hebben, zoals bits in normale computers, maar kunnen ook in een 'superpositie' van beide toestanden tegelijk belanden.
Deze eigenschap kan worden gebruikt om berekeningen veel sneller uit te voeren. Maar de beste manier om een computer met zo veel mogelijk qubits te bouwen wordt nog gezocht door wetenschappers.
Prototype
Leo Kouwenhoven, professor aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van Qutech, zegt tegen NU.nl dat zijn instituut zich niet alleen richt op fundamenteel onderzoek. De samenwerking met TNO is erop gericht "om de overgang te maken van academisch onderzoek naar [praktisch inzetbare] technologie", zegt hij.
De investering van de overheid zorgt ervoor dat de komende tien jaar zo'n zestig wetenschappers full-time aan onderzoek naar een kwantumcomputer kunnen werken, aangevuld door promovendi en andere tijdelijke onderzoekers.
Over tien jaar hoopt Kouwenhoven een prototype van een kwantumcomputer te hebben, naast een "redelijk ontwikkeld kwantuminternet" dat kan worden gebruikt om gegevens veel beter te beveiligen dan mogelijk is met huidige versleutelingsmethodes.
Economisch voordeel
In een verklaring zegt minister Kamp dat de langetermijninvestering Nederland een economisch voordeel moet bieden, door bedrijven de kans te geven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.
Ook Bussemaker zegt het belangrijk te vinden dat onderzoek naar de kwantumcomputer in Nederland plaatsvindt. "Grote wetenschappers blijven hierdoor behouden voor Nederland en talenten worden aangetrokken om hun talenten hier en op dit fascinerende terrein in te zetten."
Qutech is een van de wereldleiders op het gebied van onderzoek naar kwantumcomputers, zegt Kouwenhoven. "Op basis van de impact van de publicaties staan we op de derde plaats."
Op nummer 1 staat een afdeling van de University of California in Santa Barbara. Dat instituut werkt nauw samen met Google en meldde in maart dat het was gelukt om een primitieve quantumcomputer met 9 qubits te maken. Deze qubits werkten echter nog niet helemaal naar behoren en het onderzoek bevindt zich nog in een vroege fase.
Qutech is door de Nederlandse overheid bestempeld tot een van de vier 'Nationale Iconen', die moet zorgen voor "toekomstige welvaart en bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken".