Drie belangrijke Amerikaanse spionageprogramma's die deel uitmaken van de Patriot Act-wetgeving zijn maandag 6.00 uur Nederlandse tijd verlopen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten mogen daardoor niet meer op grote schaal afluisteren. Belangrijke vaardigheden en bevoegdheden om te spioneren zijn nu verboden.

Er was dit weekend nog kans op verlenging van de wet, maar het lukte de Amerikaanse Senaat zondagavond niet meer om tot een akkoord over een aangepaste wet te komen. De wetgeving stamt uit de tijd van president George Bush (2001-2009) en werd ingevoerd in de strijd tegen terrorisme.

Inlichtingendienst National Security Agency (NSA), die de meeste data verzamelde, begon zondagnacht al met het uitschakelen van de aftapsystemen. Deze situatie zal tot dinsdag of woensdag duren. Waarschijnlijk gaat het debat en de stemming over de zogenoemde USA Freedom Act, een aangepaste vorm van de Patriot Act, dan pas verder.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama riep de Senaat eerder op om een afgezwakt spionagewetsvoorstel te accepteren in verband met de nationale veiligheid. 

Volgens Obama is de voorgestelde wet de beste optie om de Patriot Act te vervangen. De president zegt dat het huidige voorstel de beste middenweg is tussen privacy en bescherming van de nationale veiligheid.

Hij hoopte dat er voor de deadline een versnelde stemronde zou komen, maar de Republikeinse senator Rand Paul wist die te blokkeren. Paul, presidentskandidaat voor 2016, is fel tegen de afluistermethodes. Hij noemt het illegaal. "Beetje bij beetje is onze vrijheid weggeglipt", aldus Paul.

Video: Methodes inlichtingendiensten VS ingeperkt