De oprichter van de digitale zwarte markt Silk Road heeft van een rechtbank in New York een levenslange celstraf gekregen.

Dat melden Amerikaanse media vrijdagavond. De 31-jarige Ross Ulbricht was eerder al schuldig bevonden aan het runnen van het illegale netwerk waarop onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld. De strafmaat moest nog worden bepaald.

Ulbricht kreeg een klein percentage van de opbrengst van elk product dat werd verhandeld via het digitale handelsplatform. Gebruikers konden anoniem en ontraceerbaar handelen, en betalen met de virtuele munt bitcoin.

Silk Road verwerd al snel een platform waar allerlei illegale producten werden verkocht, voornamelijk narcotica. In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld, en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd.

De digitale zwarte markt was alleen via het anonieme Tor-netwerk te bezoeken. Dit netwerk biedt via de Tor-browser toegang tot het diepe web; websites die niet via het normale internet te bezoeken zijn. Betalingen gingen veelal via het eveneens anonieme bitcoin.

Opgepakt

Ulbricht werd opgepakt omdat hij zijn digitale voetsporen niet goed heeft uitgewist. Hij kondigde Silk Road aan op een forum voor Bitcoin-gebruikers met de naam 'altoid'. Die naam gebruikte hij vervolgens acht maanden later om ontwikkelaars voor een site te zoeken.

In dat bericht stond zijn e-mailadres met volledige naam als contactpersoon. Uiteindelijk wist de FBI via verschillende vorderingen te achterhalen waar Ulbricht vermoedelijk verbleef.

Nederlander

Eerder werd de Nederlander Cornelis Jan S., ook bekend als Maikel S., veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf vanwege online drugshandel via Silk Road. 

De 23-jarige S. werd in 2013 opgepakt in Miami. Hij heeft zeker 14 kilo MDMA, 556,000 xtc-pillen en 4 kilo cocaïne verkocht. S. zei dat hij dat waarschijnlijk niet had gedaan als hij niet anoniem op internet te werk kon gaan.