De internetverbindingen van Hola-gebruikers kunnen door een derde partij worden gekocht en zijn zo ook in te zetten voor malafide doeleinden.

Dat kwam afgelopen week aan het licht vanwege een spamaanval op het 8chan-forum, meldt Motherboard.

Hola is een populair, gratis te gebruiken vpn-programma waarmee gebruikers hun internetverkeer via een ander land kunnen omleiden. Dit bijvoorbeeld om het Amerikaanse aanbod van Netflix vanuit Nederland te kunnen bekijken.

Hola maakt daarvoor niet gebruik van eigen servers, maar leent als het ware de verbindingen van zijn gebruikers om hen zo vpn-connecties via verschillende landen aan te bieden.

Verkoop aan derden

In de voorwaarden van de dienst stond al dat Hola de internetverbinding van gebruikers deelt wanneer zij die zelf niet actief gebruiken. Tot voor kort werd echter niet vermeld dat het bedrijf die verbindingen ook verkoopt aan derden, via een andere dienst genaamd Luminati.

Dat wordt inmiddels wel expliciet genoemd, maar enkel nadat verschillende media met Hola contact op hadden genomen naar aanleiding van een DDoS-aanval op 8chan. Als gevolg van die aanval ging het forum kort offline.

8chan-beheerder Fredrick Brennan maakte daar afgelopen weekend melding van en wees Hola aan als de bron van de plotselinge piek. Een 8chan-gebruiker zou hiervoor via Luminati de internetverbindingen van Hola-gebruikers hebben ingekocht.

'Onethisch'

Die werden vervolgens gebruikt om in korte tijd een groot aantal berichten op 8chan te plaatsen, waardoor de servers van het forum bezweken. Brennan noemt Hola daarom "de meest onethische vpn die hij ooit heeft gezien". 

Volgens Ofer Vilensky, mede-oprichter van Hola, is deze persoon echter direct aangepakt door zijn account te schorsen. Het bedrijf zou misbruik van de verbindingen van zijn gebruikers niet toestaan en hier zeer streng op toezien.

Motherboard stelt dat Hola een ander geluid liet horen toen een anonieme onderzoeker zich voordeed als potentiële klant van Luminati.

Hij zou te horen hebben gekregen dat het Hola niet uitmaakt wat er met de verbindingen van gebruikers gedaan wordt. "We hebben geen idee wat je aan het doen bent op ons platform", zo zei een medewerker volgens chatlogs die Motherboard heeft ingezien.