Bittorrent daalt relatief gezien flink in populariteit door de opkomst van streamingdiensten als Netflix. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van netwerkonderzoeker Sandvine.

Het bedrijf houdt elk half jaar bij welke sites en diensten goed zijn voor welk percentage van het upload- en downloadverkeer.

Uit nieuwe gegevens over de Verenigde Staten (VS) uit de eerste helft van 2015 blijkt dat Bittorrent, de populaire software voor vooral het illegaal downloaden van films en series, goed is voor slechts 2,76 procent van het downloadverkeer.

Twee jaar geleden lag dat percentage nog op bijna 6 procent. Streamingdiensten als Netflix en HBO komen inmiddels flink op en dat lijkt invloed te hebben op illegaal downloaden. In de VS is Netflix goed voor 36,5 procent van het downloadverkeer.

Europa

Van Europa zijn nog geen cijfers over de eerste helft van 2015 bekend, maar als gekeken wordt naar de eerdere data is de dalende trend voor Bittorrent goed te zien. In tweeëneenhalf jaar daalde Bittorrent van 17,2 procent van het internetverkeer naar 10,4 procent. Netflix steeg in dezelfde periode van 0 naar 3,5 procent.

Verder blijven diensten als Youtube en iTunes redelijk populair en wordt Facebook steeds groter, hoewel het daarbij natuurlijk niet alleen om video gaat.

Overigens zou de afname van Bittorrent ook veroorzaakt kunnen worden door de opkomst van illegale streamingdiensten als Popcorn Time. Die diensten worden echter niet los genoemd, maar vallen onder het kopje 'http'.