Apple heeft augmented reality-bedrijf Metaio overgenomen. Het bedrijf voegt virtuele onderdelen toe aan live camerabeelden van de gebruiker.

De overname blijkt uit Duitse documenten, waarbij aandelen van de startup op 21 of 22 mei door Apple zijn overgenomen.

Netaio is in 2003 opgericht en komt voort uit een project van Volkswagen. Tot voor kort bood het bedrijf augmented reality-diensten aan andere bedrijven aan.

Zo konden musea bijvoorbeeld virtuele gidsen bij Metaio bestellen, waarbij gebruikers hun telefoon op een kunstwerk richten op er meer informatie over te krijgen. Ook kan de software van Metaio aanwijzen wat de gebouwen, monumenten en straten zijn die een gebruiker filmt.

Apple Maps

Apple lijkt vooral geïnteresseerd in die toepassing van de technologie van Metaio. Het bedrijf werkt hard aan verbeteringen van zijn kaartendienst, één van die verbeteringen is volgens eerdere geruchten de toevoeging van augmented reality.

Tegenover Techcrunch geeft Apple desgevraagd zijn standaardreactie als het op overnames aankomt. "Apple koopt zo nu en dan kleine technologiebedrijven, en meestal bespreken we ons doel of plannen niet", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De 1000 klanten van Metaio hebben samen zo'n 150.000 gebruikers, en hebben sinds de plotselinge overname niets meer van het bedrijf vernomen. Sites en social media-accounts van Metaio zijn offline gehaald.

Voor verbetering van Maps zou Apple onlangs ook al gps-bedrijf Coherent Navigation hebben overgenomen.