Tientallen verbindingen voor dataverkeer van het Nederlandse telecomconcern KPN waren jarenlang het doelwit van de Duitse geheime dienst samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Dat zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz, die donderdag tijdens een persconferentie in Brussel een lijst met verbindingen liet zien.

De Amerikanen zouden een lijst met prioriteiten hebben gemaakt en op basis van die lijst tapte de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) deze verbindingen in Frankfurt af. Welke ondernemingen of organisaties doelgericht werden afgetapt, is nog niet duidelijk.

KPN

Pilz maakte wel bekend dat er 71 Nederlandse lijnen zouden zijn afgetapt. Het zou minus één geval allemaal KPN-verbindingen betreffen. Die lijnen lopen via internetknooppunten in Amsterdam en Rotterdam verder door Europa en komen samen bij internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt. Via dat knooppunt zou BND data hebben afgeluisterd.

KPN laat weten alles te onderzoeken. Het bedrijf denkt hier ''enkele weken op zijn minst'' voor nodig te hebben.

Pilz beweerde eerder al dat Duitse inlichtingendienst BND informatie van onder meer Nederlandse internetverbindingen had afgetapt. Die informatie zou vervolgens met de Amerikaanse spionagedienst NSA zijn gedeeld, in ruil daarvoor zou BND Duitse informatie niet hebben hoeven delen.

'EU moet ingrijpen'

De persconferentie werd mede georganiseerd door de Europese fractie van Groenlinks. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil opheldering van de Europese Commissie."Als EU-landen elkaar gaan bespioneren in opdracht van de NSA, verliezen ze allemaal", aldus Sargentini. 

"De Europese Commissie moet ingrijpen om duidelijk te maken waar het nationale belang ophoudt en het Europese begint." Dinsdag schreef minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nog aan de Tweede Kamer dat er ''thans geen aanwijzingen'' zijn dat Nederland een afluisterdoel was van de Duitse geheime dienst.