Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil experimenten met taxi-apps stimuleren in vooral dunbevolkte gebieden.

Dat laat Mansveld donderdag weten in een Kamerdebat over de taximarkt, zo meldt NRC.

PvdA en D66 riepen tijdens het de bat op om meer te doen met lokale experimenten. Op die manier kan de inzet van taxi-apps in gebieden waar weinig andere vervoersopties zijn gestimuleerd worden.

Mansveld benadrukt echter dat bijvoorbeeld de dienst Uberpop illegaal blijft: "Regelgeving veranderen kost tijd. Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop."

Illegaal

Uber biedt via zijn app al taxivervoer aan. In de app kunnen auto's gevolgd en besteld worden, is het mogelijk chauffeurs te beoordelen en worden betalingen direct afgehandeld. Uberpop is een aparte dienst van Uber waarbij particulieren andere particulieren kunnen rondrijden, zonder licentie. Die dienst is illegaal, maar wordt door Uber nog steeds aangeboden.

Mansveld wil dat soort diensten niet stimuleren en stelt dat in bijvoorbeeld grote steden alleen experimenten gedaan kunnen worden als het doel duidelijk is. "We gaan geen experimenten doen om de wet te kunnen omzeilen", zei ze volgens NRC tijdens het debat.

De taxiwet staat een dienst als Uberpop nu nog niet toe, maar een verandering van de wet in de komende jaren maakt dat misschien wel mogelijk.