Kabelmaatschappij Ziggo is na de fusie met UPC goed voor 43,9 procent van alle aansluitingen voor breedbandinternet in Nederland. Daarmee is het nu de grootste aanbieder

Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2015 die marktonderzoeker Telecompaper donderdag heeft gepubliceerd.

KPN komt inclusief dochtermerken Telfort en XS4ALL op de tweede plaats met een marktaandeel van 40,1 procent. Het bedrijf kreeg er in die periode wel meer abonnees bij dan de combinatie Ziggo/UPC: 35.000 tegen 10.000. Daarbij profiteert KPN van de groeiende vraag naar snel internet via een glasvezelverbinding.

Ziggo maakte onlangs zijn kwartaalcijfers bekend, waarbij duidelijk werd dat zo'n 50.000 klanten als gevolg van de fusie met UPC zijn opgestapt. Het gaat daarbij echter om alle klanten, niet alleen gebruikers van breedbandinternet.

Glasvezel groeit

De totale breedbandmarkt groeide afgelopen kwartaal met 1,1 procent, tot iets meer dan 7 miljoen aansluitingen. Waar de kabel nog altijd goed is voor bijna de helft van de markt, groeit glasvezel het sterkst met zo'n 7 procent meer gebruikers dan een jaar eerder. De technologie is nu goed voor een marktaandeel van 12 procent.

Voor heel 2015 voorziet Telecompaper een marktgroei van 2,3 procent. ''Aanhoudende groei in kabel en glasvezel zal de gestage afname van het aantal DSL-gebruikers compenseren'', verwacht analist Kamiel Albrecht. In de jaren tot en met 2019 voorspelt het onderzoeksbureau een groei van gemiddeld 1,9 procent per jaar.