Fitnesstrackerfabrikant Jawbone klaagt zijn grootste concurrent Fitbit aan vanwege het overnemen van medewerkers en het stelen van geheime bedrijfsinformatie.

Dat blijkt uit een aanklacht (pdf) die Jawbone woensdag heeft ingediend tegen de grootste fabrikant van fitnesstrackers ter wereld.

Volgens de aanklacht heeft Fitbit ongeveer een derde van het totale aantal Jawbone-werknemers benaderd voor een baan. Een aantal medewerkers is op het aanbod ingegaan en hebben voor hun vertrek volgens Jawbone geheime informatie gedownload.

De rechtszaak komt voor Fitbit op een slecht moment. Het bedrijf maakte begin mei bekend naar de beurs te gaan voor zo'n 100 miljoen dollar. Negatieve publiciteit kan de prijs van de aandelen laten dalen.

Plunderen

De advocaten van Jawbone schrijven volgens de New York Times nu in de aanklacht dat Fitbit zich schuldig heeft gemaakt aan het "systematisch plunderen" van zijn concurrent. Daarbij zouden "talenten, handelsgeheimen en intellectueel eigendom" gestolen zijn.

Fitbit ontkent de beschuldigingen overigens en stelt dat het als "pionier en leider in de markt" het niet nodig heeft informatie te stelen. "We zijn ons niet bewust van het bezit van vertrouwelijke of gepatenteerde informatie van Jawbone en we zullen ons krachtig verdedigen tegen deze beschuldigingen."

Werkwijze

In de aanklacht wordt tot in detail beschreven hoe bepaalde medewerkers te werk zijn gegaan. Een van de medewerkers zou al op 16 april aangenomen zijn door Fitbit, maar maakte 22 april pas bekend dat ze Jawbone zou verlaten.

Op 20 april zette ze een vergadering op om de toekomst van het bedrijf te bespreken waarna ze een document van een computer heeft gehaald met daarin schetsen van deze plannen. De vrouw heeft inmiddels bekend het document gedownload te hebben.

Een andere medewerker vertelde direct dat hij bij Jawbone zou vertrekken, maar liet niet weten dat hij naar Fitbit ging. In zijn laatste weken verstuurde hij diverse vertrouwelijke bestanden naar zijn persoonlijke e-mailadres. Diverse medewerkers zouden gebruik hebben gemaakt van usb-stick en software om hun sporen te wissen, aldus Jawbone.

Schadevergoeding

Het bedrijf eist een schadevergoeding en wil dat de voormalig medewerkers de gestolen informatie niet mogen gebruiken. Wanneer de zaak behandeld zal worden, is nog niet bekend. De New York Times tekent nog op dat de financiële situatie bij Jawbone mogelijk reden is voor de rechtszaak.

Het 16 jaar oude bedrijf heeft inmiddels diverse verschillende producten aangeboden, maar zou nog steeds niet winstgevend zijn. Jawbone stelt in een reactie dat hun financiële situatie gezond is.