Apple is het meest waardevolle merk ter wereld. De techgigant heeft na een jaar niet op de eerste plaats te staan de troon weer overgenomen van Google.

Dat stelt marktonderzoeker Millward Brown in zijn jaarlijkse lijst 'Top 100 Global Brands'. Het gaat om de waarde van de merknaam, niet om de waarde van het bedrijf zelf.

Apple stond van 2011 tot en met 2013 ook al bovenaan de ranglijst van Millward Brown. Vorig jaar greep het bedrijf uit Cupertino met een tweede plek naast de titel. Toen was het Google dat van 2007 tot 2010 ook al het waardevolst was.

De geschatte waarde van Apple steeg in het afgelopen jaar met 67 procent naar 247 miljard dollar, omgerekend 226,6 miljard euro. Vorig jaar lag dat bedrag nog op 147,9 miljard dollar. De hoge waardering van Apple is vooral te danken aan de iPhone 6 die boven verwachting goed verkoopt en de onlangs geïntroduceerde Apple Watch.

Googles waarde stijgt dit jaar met 9 procent naar 174 miljard dollar. Vorig jaar stond dat bedrijf nog met een waardering van 158,8 miljard dollar op de eerste plaats. Google werd echter geremd door zijn Google Glass-plannen te herzien en ook lopen er mededingingsonderzoeken naar het bedrijf die mogelijk miljardenboetes opleveren.

Microsoft is in de top 10 een plekje opgeschoven: van vier naar drie. Amazon maakt in de top 10 plaats voor provider Verizon.

Facebook is maar liefst negen plaatsen gestegen naar de twaalfde notering. Het bedrijf zou inmiddels een merkwaarde hebben van ruim 71 miljard dollar.