De Amerikaanse belastingdienst IRS is eerder dit jaar gehackt. Hackers hebben daarbij persoonlijke gegevens van zeker honderduizend Amerikaanse belastingbetalers weten te bemachtigen. 

Dat heeft de IRS dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

"We zijn er zeker van dat dit geen amateurs zijn", aldus IRS-commissaris John Koskinen. Het systeem is inmiddels offline gehaald. Het centrale systeem van de Amerikaanse belastingdienst is volgens de IRS niet getroffen door de hack.

De hackers maakten gebruik van de mogelijkheid om online een kopie van oude belastingteruggaves op te vragen. Om bij die informatie te komen zijn er persoonlijke gegevens nodig, zoals een bsn-nummer en een geboortedatum. Volgens de IRS beschikten de hackers al voor de hack over die informatie. 

Op de documenten staat onder meer informatie over het salaris en inkomen van de desbetreffende persoon in een bepaald jaar. Die gegevens zouden met name worden gebruikt bij identiteitsfraude.

De hackers namen het systeem in van februari en medio mei onder vuur. In totaal werden er meer dan tweehonderdduizend pogingen om informatie op te vragen gedaan met "twijfelachtige" e-mailadressen. Honderdduizend daarvan waren succesvol.