Eind dit jaar zal 43,4 procent van de wereldbevolking gebruikmaken van internet, wat betekent dat 3,2 miljard mensen op internet zitten.

Dat voorspelt de International Telecommunication Union (ITU), onderdeel van de Verenigde Naties, in een onderzoek. De wereldpopulatie ligt op dit moment rond de 7,2 miljard.

In ontwikkelingslanden maken 2 miljard mensen gebruik van internet, terwijl daar ongeveer 6 miljard mensen wonen. Daarmee is tweederde van de inwoners van deze landen niet online.

Het rapport geeft ook specifieke cijfers over de minst ontwikkelde landen ter wereld, waaronder Somalië en Nepal. In de minst ontwikkelde landen wonen tezamen zo'n 940 miljoen mensen, waarvan er 89 miljoen online zijn. Dat komt neer op 9,5 procent.

Voor iedere internetgebruiker in de ontwikkelde wereld zijn twee mensen online in ontwikkelingslanden. In ontwikkelde landen is 16,6 procent van de bevolking eind 2015 niet online.

Mobiel

Daarnaast voorspelt ITU dat er eind 2015 meer dan zeven miljard mobiele breedbandabonnementen afgesloten zijn. Op dit moment gebruikt al 78 procent van de Amerikanen en Europanen mobiel internet, terwijl dat in Afrika 17,4 procent is.

Aan het eind van het jaar zal 80 procent van de bevolking in ontwikkelde landen toegang tot internet hebben. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage op 34.

Het onderzoek keek ook naar de groei van internet in de afgelopen vijftien jaar. ITU stelt dat er in het jaar 2000 ongeveer 400 miljoen mensen online waren.