De overheid ziet geen aanwijzingen dat de Duitse inlichtingendienst BND en zijn Amerikaanse evenknie NSA internetverkeer tussen Duitsland en Nederland hebben onderschept.

Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Als wordt geconstateerd dat buitenlandse inlichtingendiensten zonder toestemming in Nederland actief zijn, worden daar volgens Plasterk maatregelen tegen getroffen. "Thans bestaan hiervoor geen aanwijzingen."

De Duitse autoriteiten zijn nog wel gevraagd om "nadere context en duiding", stelt Plasterk. Hij belooft hier later meer informatie over te geven. 

Met zijn brief reageert de minister op beschuldigingen van de Oostenrijkse politicus Peter Pilz, die vorige week claimde documenten in zijn bezit te hebben waaruit zou blijken dat de BND en NSA internetverkeer via het Frankfurtse knooppunt DE-CIX aftapten.

Als het verhaal van Pilz klopt, zou dat betekenen dat BND en NSA niet op Nederlands grondgebied actief zijn geweest, maar vanuit Duitsland internetverkeer van Nederlanders aftapten. In zijn brief gaat Plasterk alleen in op de vraag of buitenlandse inlichtingendiensten in Nederland actief zijn geweest.

Eerder zei de minister al dat de AIVD onderzoek doet naar de beschuldiging van Pilz.