Jony Ive, hoofdontwerper bij Apple, heeft een promotie gekregen en is nu chief design officer. Ive blijft verantwoordelijk voor alle ontwerpen bij Apple, maar hoeft zich minder bezig te houden met dagelijkse managementtaken.

Dat blijkt uit een gelekt memo van Apple-directeur Tim Cook en een interview van de Telegraph met Ive zelf.

Ive kreeg de afgelopen jaren, na de dood van Steve Jobs, een belangrijkere rol binnen Apple. Hij was niet alleen meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenkant van bijvoorbeeld de iPhone en Mac, maar ging ook het software-ontwerp overzien.

De ontwerper blijft in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor die twee onderdelen en het ontwerp van de Apple Stores, de nieuwe campus in Cupertino en bijvoorbeeld de verpakkingen van Apple-producten.

Chief design officer is een nieuwe functie binnen Apple en Cook stelt in zijn memo dat design een van de belangrijke manieren is waarop Apple met zijn klanten communiceert. Voorheen was Ive senior vicepresident of design.

Verantwoordelijkheden

"Op 1 juli zal hij zijn dagelijkse managementverantwoordelijkheden overdragen aan Richard Howarth, onze nieuwe vicepresident Industrial Design, en aan Alan Dye, onze nieuwe vicepresident User Interface Design", aldus Cook.

Beide mannen werken al vele jaren voor Apple bij de afdelingen waar ze nu dagelijks de leiding aan gaan geven.

De wijzigingen in het team betekenen dat de ontwerpafdelingen voor hardware en software weer los worden getrokken. Die afdelingen waren juist samengevoegd in 2012 na het noodgedwongen vertrek van Scott Forstall, die verantwoordelijk was voor de uitrol van de slechtwerkende kaartenapp Apple Maps in iOS 6.

Engeland

9to5mac speculeert dat de nieuwe rol voor Ive een manier is om hem binnen Apple te houden. Ive gaf in een recent profiel al eens aan bijna vertrokken te zijn bij Apple omdat hij meer tijd wil doorbrengen in zijn thuisland Engeland. Ive zou zijn kinderen onder meer in Engeland naar school willen sturen.

In het interview met Ive in de Telegraph wordt ook gesteld dat hij meer zal gaan reizen. Door de dagelijkse leiding over te dragen is het voor de hoofdontwerper van Apple mogelijk vaker weg te zijn van het bedrijf.