AMSTERDAM - Via de mobiele telefoon gewaarschuwd worden in geval van inbraak of brand. Het kan waarschijnlijk binnen een jaar, aldus de Telegraaf donderdag. Het Beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) start deze zomer een proef met het gsm-alarm, maar het systeem is al een tijdje verkrijgbaar.

Bij het nieuwe gsm-alarmsysteem wordt geen alarmcentrale gewaarschuwd, maar zal de bewoner zelf in actie moeten komen als het alarm op zijn telefoon afgaat.

Omdat dit alles echter niet zonder risico's is en het niet de bedoeling is dat mensen zelf de held gaan uithangen, denkt het PKVW erover een instructiekaart te ontwikkelen waarop precies staat wat te doen in noodgevallen.

"Als het gsm-alarm afgaat, komt iemand via de telefoon direct in contact te staan met zijn woning", vertelt T. Hesselman van de PKVW in de Telegraaf. "Er komen microfoontjes in het huis te hangen, die bij inbraak direct worden geactiveerd. Op het moment dat de melding vals is omdat een bekende het alarm heeft laten afgaan, wordt dat dus direct duidelijk."

Kosten

"In Nederland zijn maar weinig huizen voorzien van een inbraakalarm omdat de aanleg kostbaar is, maar ook omdat het doorschakelen van de melding naar een particuliere alarmcentrale per jaar zo'n tweehonderd euro kost."

Die kosten blijken voor veel mensen een behoorlijke drempel te zijn en daarom zou het gsm-alarm dan ook een stuk goedkoper worden. Bovendien hebben veel mensen al een mobiele telefoon.

Kinderziekten

Het nieuwe gsm-alarmsysteem wordt bij tien huishoudens verdeeld in het hele land getest. Hoewel het gsm-alarm pas deze zomer door het PKVW wordt getest, is al een tijdje op de Nederlandse markt
verkrijgbaar

Zo is er nog geen antwoord op de vraag wat er gebeurt op het moment dat de mobiele telefoon staat uitgeschakeld of in gesprek is. Vast staat dat een alarmmelding in geen geval op de voicemail terecht mag komen.