Enkele aandeelhouders van telecomconcern Vodafone willen dat het bedrijf een deal maakt met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een fusie tussen de Europese activiteiten van beide concerns.

Dit schrijft de Britse krant Sunday Telegraph dit weekend. “Het is in het belang van beide groepen aandeelhouders”, aldus een anonieme investeerder.

John Malone, topman van Liberty Global, opperde afgelopen week een dergelijke fusie. Vooral in Nederland zouden veel voordelen te behalen zijn bij een fusie tussen de bedrijven.

Ziggo zou in Nederland bijvoorbeeld een eigen mobiel netwerk kunnen gebruiken. Verder zijn er volgens Malone veel synergievoordelen te behalen in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook Vodafone zou positief tegenover een fusie staan.

Gesprekken tussen beide bedrijven zijn nog niet begonnen. Een fusie levert waarschijnlijk wel problemen op in Duitsland, waar Vodafone de grootste kabelspeler is en Liberty volgt op plek twee.

Naast de fusie willen de aandeelhouders dat Vodafone de activiteiten in India, Turkije en Zuid-Afrika verkoopt zodat een deal met Malone mogelijk wordt. Analisten hebben de waarde van deze onderdelen geschat op 30 miljard pond.