Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat schoonheid in foto's kan herkennen. De toepassing kan talentvolle foto's op sociale media vinden die anders onderbelicht zouden blijven.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Mashable zondag.

Mooie foto's zijn niet altijd de populairste bijdragen op sociale media. Het is makkelijk om zeer populaire plaatjes van matige kwaliteit te vinden. Maar het is moeilijker om mooie foto's te vinden waar maar weinig mensen op gereageerd hebben.

Dit komt doordat relatief een klein deel van de berichten op sociale media een heel groot deel van de aandacht krijgt. De rest van de reacties wordt uitgesmeerd over de overgrote meerderheid.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de fotowebsite Flickr waar zo'n 200 miljoen bijdragen op staan. Daarvan hebben zo’n 166 miljoen maar vijf 'favorites' of minder. Als bezoekers een foto mooi vinden, kunnen ze die toevoegen aan hun lijst met favorieten.

Juweeltjes

Om dit op te lossen, is het zogenoemde CrowdBeauty-algoritme ontwikkeld. Rossano Schifanella van de universiteit van Turijn werkte hiervoor samen met Miriam Redi en Luca Maria Aiello van onderzoeksafdeling Yahoo Labs in Barcelona.

De groep wetenschappers heeft een apparaat een visueel algoritme aangeleerd dat schoonheid kan herkennen. Vervolgens hebben ze het algoritme losgelaten op Flickr, in de hoop dat het verborgen juweeltjes op zou leveren. En het leverde volgens Mashable een indrukwekkende vangst op.

Samenvoegen

De wetenschappers zijn begonnen met het samenvoegen van onontdekte Flickr-foto's met populaire plaatjes op de fotowebsite. Deze tienduizend foto's zijn weer in vier verschillende categorieën ingedeeld (portretten van mensen, natuurfoto's, plaatjes met dieren en stedelijke taferelen). Vervolgens hebben ze elk plaatje op verschillende esthetische kenmerken laten beoordelen door proefpersonen. 

Het team heeft deze dataset gebruikt om een machine aan te leren wat mooi wordt gevonden. Voor de analyse worden eigenschappen zoals contrast, helderheid, kleurenpatronen en compositie meegenomen.

Vervolgens hebben de onderzoekers het visuele algoritme getest door de machine te laten voorspellen hoe foto's op schoonheid beoordeeld zullen worden. Met name voor de stedelijke foto's en plaatjes met dieren kan het apparaat dit opmerkelijk nauwkeurig voorspellen.

Gelijkenissen

Uiteindelijk is het algoritme losgelaten op negen miljoen foto's met minder dan vijf 'favorites'. CrowdBeauty heeft uiteindelijk talrijke mooie plaatjes gevonden die het team weer heeft vergeleken met de foto's die de proefpersonen het mooist vonden. Er bestaan volgens de onderzoekers opvallende gelijkenissen tussen de beoordelingen. 

"Als demonstratie stellen we ons een Flickr Beauty Explorer-pagina voor, die de mooiste, maar nog impopulaire foto's van de maand naar boven haalt", menen de onderzoekers. Er bestaat al een vergelijkbare Flickr-pagina die bijdragen met veel reacties toont.