Een Duitse privacywaakhond heeft twee webwinkels aangeklaagd wegens het doorsturen van gegevens van bezoeker via de vind-ik-leuk-knop van Facebook.

De Consumer Advice Center is van mening dat privacywetten overtreden zijn, zo meldt The Wall Street Journal.

Gegevens van klanten van de betreffende webwinkels worden automatisch doorgestuurd naar Facebook via de vind-ik-leuk-knop, verklaart de waakhond. Het zou daarbij niet nodig zijn om een Facebook-account te hebben.

In de Facebook-knop bevindt zich software die automatisch cookies achterlaat op de computer. Volgens Consumer Advice Center worden bezoekers van de websites daar niet over geïnformeerd en kan het niet tegengehouden worden.

Ongeoorloofd

De waakhond geeft aan dat er veel websites de vind-ik-leuk-knop gebruiken om op ongeoorloofde manier gegevens door te sturen. Er zijn dan ook waarschuwingen uitgestuurd naar zes prominente Duitse websites. Welke dat zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Payback, een van de webwinkels die aangeklaagd is, geeft aan nog geen aanklacht ontvangen te hebben, maar kijkt uit naar een mogelijk gerechtelijke uitspraak. "Dit gaat over een functie die wereldwijd door miljoenen websites gebruikt wordt in voordeel van de klanten."

Beiersdorf, producent en verkoper van verzorgingsproducten, ontving wel een klacht en gaf aan de vind-ik-leuk-knop daarna verwijderd te hebben. Facebook verklaart op zijn beurt dat de plug-ins die gebruikt worden legaal zijn.