De zoekterm kakkerlakken toont in Google Maps de locatie van Stadion Feijenoord, ook wel de Kuip genoemd. Daarmee komt Google Maps opnieuw in opspraak door scheldwoorden aan locaties te koppelen.

Dat meldt BNR Nieuwsradio. Eerder deze week zorgde de zoekterm 'nigger house' in Google Maps voor ophef, omdat de kaartendienst de locatie van het Witte Huis toonde. 

Naast kakkerlakken leiden nog meer scheldwoorden naar Nederlandse locaties. Degene die 'klootzakken' invoert bij Google Maps, krijgt de locatie van het Groningse bedrijf Studenten.net te zien. 

Google gebruikt algoritmes om locaties aan trefwoorden te koppelen. De term 'kakkerlakken' is een scheldwoord voor supporters van Feyenoord, en Studenten.net heeft een artikel geschreven over het kaartspel Klootzakken.

Andere aanstootgevende zoektermen, zoals prutser en tyfushond, tonen respectievelijk de voetbalclub Go Ahead Eagles en transportbedrijf Zijdehand Moerkapelle.

Aangepast

Nadat BNR over de Nederlandse scheldwoorden in Google Maps publiceerde, heeft het algoritme van Google automatisch de zoekresultaten aangepast.

Zo leidt de term prutser voortaan naar BNR Nieuwsradio, omdat de website over 'prutser' in combinatie met 'Google Maps' heeft geschreven.

Inmiddels lijkt ook de term kakkerlakken naar andere resultaten te verwijzen: de supportersvereniging van Feyenoord en zelfs de Amsterdam Arena verschijnen in de resultaten.

Nederland

"Er zijn ongepaste resultaten verschenen in Google Maps die er niet zouden moeten zijn. We bieden onze excuses aan voor deze aanstootgevende situatie en werken aan een oplossing", aldus Google Nederland tegenover NU.nl.