Rusland dreigt Google, Facebook en Twitter te blokkeren als de bedrijven geen informatie overhandigen over Russische bloggers.

Dat heeft mediatoezichthouder Roskomnadzor in een brief aan de drie bedrijven laten weten, zo meldt The Guardian.

"In dit soort brieven herinneren we bedrijven aan de consequenties van het overtreden van onze wetten", aldus een woordvoerder van Roskomnadzor.

Volgens de toezichthouder heeft Rusland geen andere keus dan gehele websites blokkeren omdat de drie Amerikaanse bedrijven hun verkeer versleutelen. Het land kan daardoor niet een specifiek deel van de website blokkeren dat de Russische wet schendt.

Bloggers

Om blokkade te voorkomen moeten Google, Facebook en Twitter gegevens overhandigen over Russische bloggers met meer dan drieduizend lezers per dag. Bovendien moeten pagina’s van deze bloggers die oproepen tot "niet goedgekeurde protesten en onrust" geblokkeerd worden.

Onder een Russische wet die ingevoerd werd in 2014 kunnen Russische openbaar aanklagers zonder rechterlijke beslissing websites met informatie over ongeautoriseerde protesten blokkeren. Bloggers met veel volgers zijn in het land verplicht zich officieel te registreren zodat hun identiteit bekend is en geverifieerd kan worden.

Informatieverzoeken

Zowel Google, Facebook als Twitter hebben officiële procedures voor overheden om informatie over gebruikers op te vragen. De bedrijven overhandigen deze informatie als aan de wettelijke voorschriften en het beleid van het bedrijf wordt voldaan.

Facebook kreeg volgens The Guardian in 2014 twee verzoeken vanuit Rusland en wees beide verzoeken af. Twitter weigerde in de tweede helft van dat jaar mee te werken aan maar liefst 108 verzoeken vanuit de Russische overheid en Google overhandigde informatie in slechts 5 procent van de 134 Russische verzoeken. In andere landen liggen die percentages veel hoger. 

De drie bedrijven hebben nog niet gereageerd op de brief van de Russische toezichthouder.