Uber bereid een beursgang voor, hoewel die op z’n vroegst pas in 2016 plaats zal vinden.

Dat melden anonieme bronnen binnen het bedrijf aan het doorgaans goed ingelichte Wall Street Journal.

Het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp zou op zoek zijn naar 1 miljard dollar aan bankkredieten. Diverse grote banken zijn benaderd en de verwachting is dat vijf of zes van deze banken bij zullen dragen aan het bedrag.

Het verzamelen van zogeheten kredietlijn is doorgaans het eerste teken van een aanstaande beursgang. Momenteel is Uber nog in handen van zijn oprichters en vroege investeerders. Bij een beursgang zouden breed aandelen worden uitgegeven.

Toekomstplan

Hoewel het zoeken van kredietlijn vaak een voorteken is van een beursgang, zijn de twee niet altijd met elkaar verbonden. De bronnen van de Wall Street Journal stellen dan ook dat een beursgang niet op korte termijn zal plaatsvinden. Waarschijnlijk gaat Uber op z’n vroegst in 2016 naar de beurs.

De waarde van Uber op basis van de laatste officiële investeringen is 41 miljard dollar. Volgens eerdere geruchten is het bedrijf echter bezig met een nieuwe investeringsronde die het bedrijf zou waarderen op ruim 50 miljard dollar.

Omzet

In totaal heeft Uber in de vijf jaar dat het bedrijf bestaat al meer dan 5 miljard dollar bij investeerders opgehaald. Volgens de Wall Street Journal boekte het bedrijf in 2014 een omzet van ongeveer 400 miljoen dollar. De betalingen aan chauffeurs zijn niet bij die omzet meegerekend.

Het bedrijf heeft op korte termijn mogelijk een flinke smak contant geld nodig omdat het naar verluidt de kaartendienst Here van Nokia wil overnemen voor 3 miljard dollar.

Zelfrijdende auto's

In Pittsburgh, waar Uber onlangs een onderzoekscentrum voor kaarttechnologie, veiligheid en zelfrijdende auto’s opende, is vrijdag ook de eerste testversie van zo’n zelfrijdende auto opgedoken.

Uber maakte een jaar geleden bekend dat het chauffeurs wil gaan vervangen door zelfrijdende voertuigen. Dat zou de personeelskosten flink omlaag brengen. Eind vorig jaar had Uber zo’n 160.000 chauffeurs ‘in dienst’.

Aan de andere kant bezit Uber momenteel zelf geen auto’s. Wanneer de Ubers autonoom kunnen gaan rijden, zal het bedrijf zelf moeten gaan investering in voertuigen waar het nu de auto’s van chauffeurs gebruikt.