De zoekterm 'nigger house' levert op Google Maps niet langer de locatie van het Witte Huis op. Dat daar eerder wel sprake van was, is volgens het bedrijf te wijten aan zijn zoekalgoritme.

Google verontschuldigde zich donderdagavond Nederlandse tijd nogmaals voor de fout, dit keer via de blog van zijn kaartenapplicatie.

De zoekterm in kwestie, evenals de variant 'nigga house', verwijzen inmiddels niet meer naar het Witte Huis. Dat Google Maps eerder wel de ambtswoning van president Obama als resultaat gaf, heeft te maken met de manier waarop Googles zoekmachine werkt.

Om de resultaten zo goed mogelijk op de zoektermen aan te laten sluiten, beroept Google zich op een algoritme dat ook inhoud van openbare discussies op het internet meeweegt. Daar vallen bijvoorbeeld publieke fora onder. 

Omdat daar de termen 'nigger house' en 'nigga house' regelmatig gebruikt werden als verwijzing naar het Witte Huis, is Google Maps het bijbehorende zoekresultaat aan de twee termen gaan koppelen.

Het betreft dus geen grap of een andersoortige bewuste actie. Google laat weten dat het zijn zoekmachine heeft aangescherpt en dat dergelijke misplaatste zoekresultaten niet meer voor zouden moeten komen.