Google is opnieuw slachtoffer geworden van een pijnlijke 'grap' in Google Maps. Wie zoekt op nigger house krijgt als locatie het Witte Huis in Washington aangewezen waar de Amerikaanse president Barack Obama woont.

Dat blijkt uit screenshots die op sociale media zijn verschenen.

De racistische hack kwam dinsdagnacht aan het licht en was woensdagochtend (Nederlandse tijd) nog niet opgelost. Zowel de zoekopdrachten nigga house als nigger house verwijzen naar het Witte Huis, zo kan NU.nl bevestigen.

De zoekgigant laat in een reactie weten: "Er zijn ongepaste resultaten verschenen in Google Maps die er niet zouden moeten zijn. We bieden onze excuses aan voor deze aanstootgevende situatie. Ons team werkt er hard aan dit probleem op te lossen."

Controverse

Waarom het relatief lang duurt om het zoekresultaat uit Maps te verwijderen is niet bekend. Google sloot onlangs Mapsmaker, een onderdeel van Google Maps waarmee vrijwilligers wijzigingen kunnen doorgeven in de kaartendienst.

Dat gebeurde naar aanleiding van een afbeelding in van een Android-poppetje die over het logo van concurrent Apple aan het urineren was.

Trucje

Hoe het racistische zoekresultaat toch heeft kunnen opduiken in Maps is onduidelijk. Doorgaans gebruiken Maps-hackers een trucje om verkeerde resultaten te laten verschijnen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bedrijf aanmaken op een adres waar ze toegang tot hebben. Na schriftelijke bevestiging zeggen ze het bedrijf op waarna het voor Google 'leeg' staat.

Met een ander account kan het bedrijf dan eenvoudiger over worden genomen met alleen telefonische bevestiging. Daarna is het mogelijk het bedrijf van naam en locatie te veranderen zonder goede controle.