Een groot aantal Amerikaanse technologiebedrijven raadt president Obama sterk aan om encryptie van onder meer berichten niet moedwillig te verzwakken.

Dat meldt The Washington Post, dat de brief (pdf) in handen heeft.

De brandbrief is ondertekend ruim 140 Amerikaanse technologiebedrijven waaronder Apple, Google, Microsoft, Facebook en Twitter. Ook een aantal burgerrechtenorganisaties en prominente veiligheidsexperts van onder meer universiteiten en voormalig presidentieel adviseurs hebben de brief ondertekend.

In de brief wordt president Obama met klem opgeroepen geen wetten aan te nemen die tornen aan de versleuteling van data van burgers. Amerikaanse inlichtingendiensten als NSA en FBI dringen juist aan op meer bevoegdheden, zoals achterdeuren in de versleuteling. De topman van internationale politiedienst Europol kwam onlangs met eenzelfde voorstel.

Encryptie

Bedrijven als Apple, Google en Whatsapp passen sinds kort juist bewust zogenoemde end-to-end-encryptie toe. Daarbij is data tussen zender en ontvanger versleuteld, zodat die zelfs in geval van onderschepping niet gelezen kan worden.

Ook de bedrijven zelf hebben geen manier om de versleutelde berichten in te zien, en willen dat met het oog op de privacy van de gebruiker graag zo houden. Het toevoegen van een zogenoemde achterdeur in de beveiliging of anderszins tornen aan de versleuteling mag volgens de bedrijven en experts op geen enkele manier gebeuren.

Drie ondertekenaars van de brief zaten in 2013 in een door Obama benoemde onderzoeksgroep. Die groep van vijf moest adviseren over technologische stappen na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Die ondertekenaars dringen ook bij Obama aan encryptiestandaarden op geen enkele manier te ondermijnen.