Muziekstreamingdienst Spotify heeft muzieklabel Sony Music voor in totaal 42,5 miljoen dollar aan vooruitbetalingen betaald van 2011 tot 2013.

Dat blijkt uit een contract tussen de twee bedrijven waarover The Verge beschikt.

Het contract werd in 2011 getekend, vlak voordat Spotify naar de VS kwam en gold voor twee jaar met een optioneel extra derde jaar. 

Uit het contract blijkt dat Spotify in het eerste jaar een bedrag van 9 miljoen betaalde aan Sony en 16 miljoen in het tweede jaar. Voor het derde jaar spraken de bedrijven een bedrag van 17,5 miljoen dollar af. 

Betere deal

Sony bedong daarnaast een zogenoemde Most Favored Nation-clausule. In zo'n clausule, die niet ongebruikelijk is in de VS, spreken Spotify en Sony af dat het contract kan worden gewijzigd wanneer een ander label een betere deal sluit met de muziekstreamingdienst. 

Spotify geeft Sony daarnaast voor in totaal 9 miljoen dollar aan advertentieruimte; 2,5 miljoen in het eerste jaar, 3 miljoen in het tweede jaar en 3,5 miljoen in het derde jaar. De muziekstreamingdienst zelf verzekert zich in het contract van 15 procent van de totale omzet die andere partijen halen uit de verkoop van advertenties. 

Uit het contract wordt niet precies duidelijk hoeveel Sony per stream kan verdienen. Wel wordt duidelijk dat Sony een omzet kan binnenhalen die gelijk is aan 60 procent van Spotify's maandomzet, vermenigvuldigd met het aandeel van Sony's aan streams. In sommige gevallen heeft Sony echter recht op een groter deel van de opbrengst.

Druk

Uit het gelekte contract wordt niet duidelijk hoeveel de platenlabels aan hun artiesten uitbetalen. Spotify ligt de afgelopen maanden onder vuur omdat de dienst niet genoeg geld zou opbrengen. Onder meer Taylor Swift heeft maar muziek daarom van Spotify gehaald. 

De muziekdienst zou bovendien onder druk van de labels zijn gratis versie, ondersteund door advertenties, willen beperken.