Een groep van in totaal 67 digitale rechterorganisaties hebben een brief gestuurd aan Facebook-directeur Mark Zuckerberg. De organisaties uiten hun zorgen over Internet.org, het initiatief dat gratis internet moet brengen.

Onder meer de Nederlandse organisaties Baaroo Foundations, Bits of Freedom, Greenhost en Vrijschrift ondertekenden de brief, die maandag op Facebook verscheen.

De organisaties zijn vooral bang dat het initiatief zich niet aan netneutraliteit houdt door alleen bepaalde apps en diensten gratis beschikbaar te maken. Bovendien zijn de 67 instellingen van mening dat Internet.org de armste mensen ter wereld een beperkt aantal onveilige websites biedt.

Daarnaast uiten ze hun zorgen dat Internet.org misleidende marketing gebruikt. Het zou een beeld schetsen dat gebruikers toegang tot volledig internet krijgen, maar in werkelijkheid zijn het maar een aantal door Facebook en lokale internetaanbieders geselecteerde sites die gratis toegankelijk zijn.

Huidige vorm

"In de huidige vorm schendt Internet.org de principes van netneutraliteit, bedreigt het de vrijheid van meningsuiting, gelijke kansen, veiligheid, privacy en innovatie", somt de groep van 67 op in de brief.

De organisaties geven aan wel achter het idee te staan om internet te brengen naar twee derde van de wereldbevolking die het nog niet heeft. Bepaalde applicaties en diensten voortrekken en de veiligheid en privacy in gevaar brengen, steunen zij echter niet.

De baas van Facebook maakte begin mei bekend Internet.org open te stellen zodat meer organisaties zich aansluiten. Bovendien beloofde Zuckerberg op Facebook dat het beveiligde https-protocool uiteindelijk ook naar Internet.org komt.