Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD uitzoeken wat er waar is van beschuldigingen dat Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten in onder meer Nederland internetverkeer hebben afgetapt. 

Plasterk zei dat dinsdag en marge van het vragenuur in de Tweede Kamer.

De Oostenrijkse politicus Peter Pilz onthulde de spionage door de Duitse dienst BND en de Amerikaanse NSA maandag in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Behalve in Nederland zouden die diensten ook in Oostenrijk en Frankrijk internetverkeer hebben onderschept via grote internetknooppunten.

Mocht Pilz meer informatie hebben, dan wil de AIVD die graag inzien, zei Plasterk. Zodra de minister meer weet, zal hij de Tweede Kamer informeren. Hij noemde het ''in algemene zin onacceptabel'' dat er in Nederland door buitenlandse diensten wordt gespioneerd.

De-Cix

De BND zou het internetverkeer hebben getapt in het knooppunt De-Cix in Frankfurt. De Amerikaanse collega's van de NSA hadden ook hun begerige oog laten vallen op de informatiestroom en werden door de Duitsers bediend. De Duitse inlichtingendienst zou volgens interne memo's in 2005 door een ''grote omschakelactie'' hebben geprobeerd de NSA te dwarsbomen bij het bekijken van Duitse doelen. Vervolgens bood de BND zijn collega's van de NSA wel de mogelijkheid om mee te kijken wat er over de transitleidingen door Duitsland stroomde.

De Tweede Kamer wil opheldering van Plasterk over de vermeende spionage. Daarna volgt waarschijnlijk een Kamerdebat.