Een groot aantal technologiebedrijven, waaronder Google en Apple, roepen president Obama op om te voorkomen dat er een wet wordt aangenomen die een achterdeur in hun besturingssystemen verplicht.

Dat meldt The Washington Post op basis van een brief die dinsdag naar het Witte Huis verstuurd zou worden. De krant heeft die brief in handen.

Zo'n achterdeur zou het mogelijk maken voor de Amerikaanse inlichtingendienst om versleutelde data op smartphones alsnog in te zien. 

Zowel Apple als Google claimen dat hun nieuwste besturingssysteem een manier van versleuteling biedt die het onmogelijk maakt voor de bedrijven om persoonlijke data van smartphonegebruikers te bekijken.

Verschillende overheidsinstanties staan daar negatief tegenover, omdat het de publieke veiligheid in de weg zou zitten.

Belang van encryptie

In de brief aan Obama stellen de techbedrijven echter dat "sterke versleuteling de hoeksteen vormt van een veilige moderne informatie-economie". De brief is ondertekend door meer dan 140 techbedrijven, encryptie-experts en belangenorganisaties. 

In de Verenigde Staten vinden al sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden in 2013 discussies plaats over de huidige bevoegdheden van inlichtingendiensten.

Volgende maand verloopt een deel van de Patriot Act, waarin een aantal van die bevoegdheden staan vastgelegd. Verwacht wordt dat de Amerikaanse overheid hervormingen doorvoert die de aftapmogelijkheden van onder meer de NSA indammen.