De Duitse inlichtingendienst BND en het Amerikaanse NSA zouden met medewerking van het telecombedrijf Deutsche Telecom internetverkeer naar Nederland, Oostenrijk en Frankrijk hebben afgetapt.

Dat zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel van maandag. Dinsdag wil hij meer details bekendmaken op een persconferentie in Berlijn.

De BND zou het internetverkeer hebben getapt in het internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt, één van de grootste knooppunten ter wereld.

Door samenwerking tussen BND en Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou ook de VS inzicht in de afgetapte gegevens hebben gekregen.

De Duitse inlichtingendienst zou volgens interne memo's in 2005 door een "grote omschakelactie" hebben geprobeerd de NSA te dwarsbomen bij het bekijken van Duitse doelen. Vervolgens bood de BND zijn collega's van de NSA wel de mogelijkheid om mee te kijken wat er over de transitleidingen door Duitsland stroomde.

Door de omvang van onder meer het DE-CIX-knooppunt is dat een substandieel deel van het Europese internetverkeer.

Onderzoek

Pilz wil dat het Oostenrijkse parlement een onderzoek instelt en wil strafrechtelijke vervolging instellen tegen BND-medewerkers en tegen Deutsche Telekom omdat ze zich volgens hem schuldig hebben gemaakt aan spionage tegen Oostenrijk.

Het telecombedrijf zegt niets fout te hebben gedaan en slechts gehandeld te hebben in lijn met de Duitse wet. Het bood naar eigen zeggen alleen de techniek voor de doorschakeling van de transitlijn naar de BND. Wat de inlichtingendienst deed met de informatie en of die is doorgeleid naar de NSA daar weten we niets van, aldus een woordvoerder in Der Spiegel.