De dwangsom voor taxidienst Uberpop is verhoogd. Per illegale taxichauffeur van de dienst die wordt gepakt, moet het bedrijf 50.000 euro betalen.

Het maximum van de dwangsom is op 1 miljoen gezet. Dat zei een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Van de vorige dwangsom, van 10.000 euro per overtreding, tot een maximum van 100.000 euro, is het maximum bereikt. De woordvoerster kon niet zeggen of Uber daarvan al iets heeft betaald.

De chauffeurs zelf kunnen ook een boete krijgen als ze worden betrapt op het uitvoeren van illegale taxiritten. Die krijgen ze van het Openbaar Ministerie en is maximaal 4200 euro. Ook hoort daar een dwangsom bij. Als ze een volgende keer in de fout gaan, kost ze dat maximaal 10.000 euro. De chauffeurs riskeren ook een strafblad.

Tegemoet komen

Uberpop was tot eind april de tak van Uber waar chauffers zonder vergunning met hun eigen auto passagiers rondreden. Dat zorde voor woede onder taxichauffers, en uiteindelijk een verbod van de rechter.

Eind april zei Uber de overheid tegemoet te willen komen door aanvullende eisen aan zijn chauffeurs te stellen. Die zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen. Volgens de inspectie ILT wordt de dienst daarmee niet legaal. Het OM onderzoekt of Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer.