Het aandeel Apple is veel te laag gewaardeerd en het technologiebedrijf moet meer eigen aandelen inkopen, vindt activistische belegger en Apple-grootaandeelhouder Carl Icahn.

Dat schrijft Icahn in een open brief aan Apple-topman Tim Cook.

Volgens Icahn blijft de markt de potentie van Apple onderschatten en zou de koers van het aandeel zeker 240 dollar moeten bedragen. In dat geval zou Apple een marktwaarde hebben van 1400 miljard dollar (1238 miljard euro).

Maandag noteert het bedrijf een waarde van 752,5 miljard dollar (662,8 miljard euro), met een aandelenstand van circa 130 dollar. Icahn is van mening dat Apple een dominante positie kan krijgen in twee markten: televisie en auto's.

Direct effect

De grootaandeelhouder van Apple vindt dat het bedrijf meer eigen aandelen moet gaan inkopen. In april kondigde Apple nog aan het inkoopprogramma en de dividenduitkering met 70 miljard dollar te vergroten. Icahn dringt al langer bij Apple aan op het uitkeren van meer geld aan de aandeelhouders.

Het hedgefonds van Icahn is met 52,8 miljoen aandelen met een waarde van zo'n 6,8 miljard dollar de op zes na grootste aandeelhouder van Apple. Icahn wil dat Apple meer van zijn eigen aandelen terugkoopt en dat sneller gaat doen, om zo de aandelenprijs op te drijven.