Google heeft in hoger beroep gelijk gekregen in de rechtszaak rondom de verwijdering van de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims van Youtube.

Dat meldt Fortune.

Volgens Het Amerikaans hof van beroep had de video nooit verboden mogen worden.

De film uit 2012 zorgde destijds voor wereldwijde protesten en had meerdere aanslagen met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Een actrice die kort in de film was te zien, Cindy Lee Garcia, spande in reactie op de ophef een rechtszaak aan tegen Google om de video te laten verwijderen. 

De rechter stak daar aanvankelijk een stokje voor, maar Garcia kreeg begin 2014 alsnog gelijk omdat haar copyright zou zijn geschonden. Haar stem bleek na te zijn gesynchroniseerd, waardoor haar acteerwerk een andere lading kreeg.

Volgens Google mag haar claim op copyright echter niet zwaarder wegen dan de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zou Garcia geen copyright mogen claimen op haar afzonderlijke rol in een productie waarop al copyright rust.

In hoger beroep kreeg het Amerikaanse bedrijf, dat eigenaar is van Youtube, alsnog gelijk. De officiële versie van de korte film is nog niet terug op Youtube gezet.