Ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruiken actief streamingdienst Spotify.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend op haar vijfjarig bestaan in Nederland.

Volgens Spotify gebruikt een op de zes Nederlandse smartphonegebruikers de streamingdienst voor muziek. Het bedrijf baseert zich daarbij op eigen gegevens en data van marktonderzoeker GfK uit december 2014.

Destijds bleek dat er bijna 10 miljoen Nederlandse smartphonegebruikers zijn. Een op de zes (16,7 procent) daarvan staat gelijk aan 1,67 miljoen.

Omzet

Volgens Spotify groeit de dienst in Nederland nog steeds. Het bedrijf wilde echter geen percentages noemen en maakt ook niet bekend hoeveel mensen er in Nederland een betaald abonnement hebben. Het is ook mogelijk gratis naar Spotify te luisteren. Dan zijn er minder functionaliteiten beschikbaar en is er reclame te horen.

Het bedrijf zorgt in Nederland naar eigen zeggen voor een kwart van de omzet die Nederlandse platenlabels verdienen. Internationale labels zijn dus buiten beschouwing gelaten. 

Onlangs werd nog bekend dat het bedrijf internationaal ruim 1 miljard dollar aan omzet heeft geboekt in het jaar 2014. Het verlies groeit echter ook en kwam vorig jaar uit op 162,3 miljoen euro. 

Succesvolle markt

Het Zweedse bedrijf maakte ook bekend dat Nederland, naast de Scandinavische landen, een van de meest succesvolle markten is voor Spotify. Daarbij is niet gekeken naar het absolute aantal gebruikers, maar het aantal gebruikers in vergelijking met de totale smartphonemarkt.  

Wereldwijd heeft Spotify zestig miljoen gebruikers waarvan er vijftien miljoen betalen voor een abonnement.