De beveiligingsexpert die vorige maand uit een vliegtuig werd gezet kon volgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI de besturing van het vliegtuig overnemen.

Dat meldt Wired. De man, Chris Roberts van One World Labs, tweette destijds dat hij de zuurstofmaskers van het vliegtuig kon activeren. Daarop werd hij door de FBI uit het vliegtuig gehaald. 

Roberts zegt nu dat hij in staat was het entertainmentsysteem van het vliegtuig te hacken, via een kastje onder zijn stoel en een aangepaste netwerkkabel. 

Volgens de FBI kon Roberts echter nog veel meer. Hij zou via het entertainmentsysteem ook andere onderdelen van het vliegtuig kunnen betreden, waaronder de netwerken die verbonden zijn aan de motoren van het vliegtuig. Daardoor zou hij het vliegtuig bijvoorbeeld kunnen instrueren om een daling in te zetten. De FBI is nog bezig met het onderzoek.

Volgens de beveiligingsexpert zelf is de informatie echter uit zijn verband gehaald door de FBI. "Het gaat hier over een enkele paragraaf uit een hoop gesprekken. De context ontbreekt, hoewel ik daar uiteraard verder weinig over mag zeggen", aldus Roberts. 

Het bedrijf van Roberts onderzoekt al jaren de beveiliging van vliegtuigen en waarschuwt vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing al langer over de mogelijkheden om in te breken op de systemen van een vliegtuig via een kastje onder de vliegtuigstoelen.