Europese providers zouden van plan zijn mobiele advertenties nog dit jaar te blokkeren, om zo mobiel dataverkeer te besparen en adverteerders tot overleg te dwingen.

Tenminste één Europese telecomprovider zegt de software al in zijn datacentra te hebben geïnstalleerd, klaar om later dit jaar ingeschakeld te worden, meldt het tegenover Financial Times.

De software blokkeert al in het datacentrum de meeste mobiele advertenties in zowel sites als apps. Gebruikers zouden kunnen aangeven of zij van de dienst gebruik willen maken, om op die manier mobiele data te besparen.

Legaliteit

De gebruikte software wordt ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Shine. Het bedrijf meldt bij monde van zijn marketingchef dat 'tientallen miljoenen' mobiele gebruikers de dienst later dit jaar zullen gebruiken.

Het is echter zeer de vraag of het gebruik van de software wel legaal zal zijn. Europa werkt aan een wet over netneutraliteit, die stelt dat alla data op een gelijke manier behandeld moet worden.

Er wordt echter nog onderhandeld over de details, waardoor providers bepaald verkeer toch tot op zekere hoogte vooraan kunnen verlenen.

In Nederland geldt al een compromisloze netneutraliteit, waardoor het hier momenteel verboden is om de doorgang van advertenties of enig ander internetverkeer zomaar te blokkeren. T-Mobile meldde eerder al geen enkel voornemen te hebben software als die van Shine te gebruiken.

Pressiemiddel

De Financial Times suggereert echter dat de providers de blokkeringssoftware vooral als pressiemiddel zouden willen gebruiken.

Door advertenties tegen te houden, zouden zij grote online adverteerders als Google tot onderhandelingen willen dwingen. Adverteerders verdienen veel geld met online reclame, zonder kosten voor gebruikte bandbreedte te maken. De providers zouden dit graag anders zien.

Als gebruikers inderdaad massaal online advertenties zouden blokkeren, zou dit een klap voor een substantieel deel van het internet zijn. Veel sites worden met inkomsten uit online reclame bekostigd.