Muziekstreamingsdienst Spotify zou van plan zijn om zijn aanbodmodel te herzien, waardoor de gratis versie na drie maanden stopt.

Dat meldt Digital Music News donderdag op basis van anonieme bronnen. Kort daarna ontkrachtte een woordvoerder van het bedrijf het gerucht.

Momenteel kunnen gebruikers ongelimiteerd gratis muziek afspelen via Spotify. Tussendoor worden dan advertenties afgespeeld, om zo toch royalties aan muzieklabels te kunnen betalen. Gebruikers kunnen wel een abonnement nemen die de advertenties verwijderen.

De gratis versie ligt echter onder vuur doordat onder meer zangeres Taylor Swift haar muziek van Spotify haalde. Daarnaast werkt techgigant Apple aan een eigen, vermoedelijk betaalde muziekstreamingsdienst  en dat spreekt grote platenlabels als Universal Music Group en Sony Music Entertainment aan.

Spotify zou daarom overwegen om het verdienmodel te herzien en gebruikers een testpriode bieden van drie maanden. Om na die tijd gebruik te kunnen blijven maken van de dienst, dient een abonnement afgesloten te worden.

De bronnen beweren dat Spotify zelf de wijziging niet graag doorvoert, maar dat het gebeurt onder druk van de labels.

Spotify heeft altijd beweerd dat een gratis versie nodig is om gebruikers te lokken naar de betaalde variant. Naar schatting 75 procent van de 60 miljoen Spotify-gebruikers gebruikt de gratis versie van de dienst.