De Nederlandse overheid heeft in de tweede helft van 2014 140 verzoeken bij Google gedaan om informatie van gebruikers te overhandigen. Dat is twee keer zoveel als de periode daarvoor.

Dat blijkt uit het transparantierapport dat Google donderdag publiceerde.

De 140 verzoeken die de overheid van juli tot en met december 2014 deed, hadden op 144 gebruikers betrekking. In 81 procent van de gevallen willigde Google de verzoeken daadwerkelijk in.

Eén verzoek in de betreffende periode was een noodverzoek. Zo'n noodverzoek wordt gedaan wanneer iemand zich in levensgevaar bevindt. Hoe dergelijke informatie behulpzaam zou kunnen zijn maakt de zoekgigant niet duidelijk. Google besloot de informatie bij dit verzoek niet te overhandigen.

Bewaarverzoeken

Ook deed de overheid vijf bewaarverzoeken, die moeten voorkomen dat gezochte informatie wordt verwijderd. Een bewaarverzoek is bruikbaar bij juridische zaken waarin een gerechtelijk bevel wordt gezocht om de informatie op te vragen.

In de eerste helft van 2014 kwamen er in totaal 72 verzoeken, betrekking hebbend op 95 gebruikers, van de overheid binnen bij Google. Toen werkte de internetgigant aan 82 procent van de gevallen mee.

Google ontving wereldwijd ruim 30.000 verzoeken, verspreid over 50.000 gebruikers. In 63 procent van de gevallen werden deze verzoeken ingewilligd.